Bildung und Bratwurst . nl

Must-see-video: His Royal Badness in While My Guitar Gently Weeps

In 2004 wordt George Harrison opgenomen in Rock and Roll Hall of Fame. Ter ere van de overleden Beatle wordt Why My Guitar Gently Weeps gespeeld door Tom Petty, Jeff Lynne en Georges zoon Dhani. Op het laatste moment wordt Prince aan de band toegevoegd. Het mondt uit in een legendarisch optreden van His Royal Badness. Lees verder …

 

De Dolle van Dalfsen

Urenlang bonkte de man op de muren maar die weken niet; ze waren van Bentheimer zandsteen. Lees verder …

 

Levenslang met dwang – Als een tic je leven bepaalt

In Nederland zijn 200.00 mensen die last hebben van een dwangneurose. Bij hen is de drang naar controle zo groot dat zij in de privésfeer en sociaal-maatschappelijk niet normaal kunnen functioneren. In het tv-programma Levenslang met dwang gaan zes vrouwen en een man onder het oog van de camera’s in therapie in een poging weer ‘een normaal mens’ te worden. Verder lezen …

 

Willem Wilmink: altijd een nukkig kind gebleven – Gelukkig maar!

De liedjes, of beter gezegd de teksten van Willem Wilmink, staan het collectieve geheugen van generaties Nederlanders gegrift. Wie kent Deze vuist op deze vuist en het Broodje Poep uit De Film van Ome Willem niet? Welke rechtgeaarde ouder heeft samen met zijn kinderen niet naar het Sesamstraat en Klokhuis gekeken? In de leesbare en ‘eerlijke’ biografie laat Elsbeth Etty zien dat Willem Wilmink altijd kind gebleven is, in zijn werk én privéleven. Lees verder …

 

Later is misschien te laat – Impressionisme door een visuele handicap

Claude Monet wordt gezien als de grondlegger van het impressionisme. Zijn fysieke aandoening leidde tot deze nieuwe stroming. Ook zijn persoonlijke leven leidde tot veel discussie. In 2003 bezochten wij Giverny waar hij woonde en werkte. Lees verder ….

 

Must-see-video: Arabesque – Arabische invloeden van Led Zeppelin tot Coldplay

De invloed van Kashmir is onmiskenbaar terug te vinden in het laatste pareltje van Coldplay. Op het dak van een huis in Jordanië dringen langzaam de typisch Arabische stadsgeluiden door waarna Chris Martin het startsein geeft voor een muzikaal feest. Lees verder …

 

De Motte van Ommen

Waarschijnlijk is de motte bij Ommen opgeworpen door de Graven van Bentheim. Stroomafwaarts stond aan de Vecht kasteel Rechteren dat in die tijd in het bezit was van het Gravenhuis. De motte kon bij een aanval van aartsvijand Bisdom Utrecht een schuilplaats zijn ingeval van een terugtrekking richting Bentheim. Lees verder …

 

Sylvia Kristel – Seks als verdienmodel

Sylvia Kristel had sexappeal maar hield eigenlijk niet van seks. Seks was een middel om haar doelen te bereiken in de filmindustrie en bij mannen met macht, geld of roem. Haar biografie Begeerd en verguisd geeft een inkijkje in het spilzieke en lege bestaan van de jetset. Lees verder …

 

Minister-president Rutte: “Ich habe es nicht gewusst!”

Als rondleider in Bad Bentheim hoor ik regelmatig grapjes van Nederlanders als: “Waar staat de fiets van mijn opa?” en “Wo ist der Bahnhof?”, met als uitsmijter: “Ich habe es nicht gewusst”. Bulderend gelach en meewarig schudden met het hoofd om zoveel domheid van die Duitsers. Lees verder …

 

Later is misschien te laat – De Grot van de Verdronken zeeman

Op onze Schotlandreis in 2000 reden we na aan het Meer van Loch Ness gekampeerd te hebben richting het eiland Mull. Onderwg ontdekten we een grot bij een verlaten strand. Lees verder …

 

De PvdA, mijn partij, aan eigen succes ten onder

De PvdA is passé. Het is aan zijn eigen succes ten onder gegaan. De natuurlijke achterban bestaat niet meer. De links-rechts-schema’s zijn verouderd. De problemen anno 2021 schreeuwen om nieuwe ideeën en een out-of-the-box-denken. Lees verder …

 

Oscar Benton – I’m Back. Van de trap vallen en weer opstaan.

We zien in het verzorgingstehuis een oude man met zijn rollator door het beeld schuifelen. Niemand kan bevroeden dat deze blueszanger een geweldige come-back maakt. Lees verder …

 

Verkiezingen 17 maart: over (niet-)deugers en politieke sjacheraars

Op 17 maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Een pleidooi om te gaan stemmen op een bepaald soort partijen. Waarschuwing: ik ben niet geheel objectief! Lees verder ….

 

Must-see-video: Wat minder Ruttes en Wopkes en wat meer Amandas en Babsen!

Het woord ‘Powervrouwen’ had bij mij altijd een negatieve klank. Maar sinds ik de optredens van Amanda Gorman en Babs Gons heb gezien is dit beeld verworden tot een stereotype. Wat een gevoelige en tegelijkertijd krachtige vrouwen zijn dit! Verder lezen ….

 

Broedermoord in Hestrup

In Hestrup, aan de weg van Brandlecht naar Engden, staat in een klein bosje verscholen een imposant kruis van Bentheimer zandsteen. Het herinnert aan broedermoord. Lees verder ….

 

Voor eeuwig jong met The Beatles én The Rolling Stones

In de jaren zestig werden er verhitte discussies tussen de fans gevoerd: je was voor The Beatles of the Rolling Stones. Maar de bandleden zelf voelden zich geen concurrenten van elkaar. Ze waren vrienden en John en Paul hebben The Stones op weg geholpen. Lees verder ….

 

Later is misschien te laat – De Tuinen van Bomarzo

Hella S. Haasse beschreef in De Tuinen van Bomarzo hoe een Italiaanse edelman van zijn park dat als lustoord was bedoeld, een rouwoord maakte na de dood van zijn vrouw. Op onze Italiëreis in 2001 bezochten we het park met de monsters. Lees verder ….

 

Armand: de man die nooit dood leek te gaan

Tot zijn dood toe in 2015 bleef hij over love and peace zingen en predikte een werkelijk vrije samenleving. Geen zaaltje was hem te min. De-man-die-nooit-dood-lijkt-te-gaan werd hij genoemd. Lees verder ….

 

De grafsteen van een Javaanse boerendochter in Bad Bentheim

Bij mijn huis in Bad Bentheim staat een grafsteen met als opschrift: Simpen Donhuysen 1891 – 1975. Mensen vragen mij: Waarom staat hij daar? Wie is dat? Lees verder ….

 

Sneeuw in Bad Bentheim – Voor onze overkleinkinderen

Dit keer alleen foto’s. Over 100 jaar kennen onze kleinkinderen alleen nog sneeuw uit sprookjes. Vieren we hier kerstfeest zoals ze dat nu in Australië  doen: onder een zonnescherm met 40 graden Celsius. “In die tijd dat ze in Amerika een gek als president hadden die beweerde dat er geen sprake was van klimaatverandering.” Zie verder ….

 

Beste Boeken gelezen in 2020 – Wie helpt mij?

Welke boeken hebben de meeste indruk gemaakt in 2020? En wie helpt mij bij het vinden van een boek? Lees verder ….

 

De ijskoude oversteek – Napoleon en de Dinkel

Maandag scheen de zon uitbundig en Sander en ik maakten ons op voor een ontspannen fietsrit Oldenzaal – Bad Bentheim. Het liep evenwel anders. Het deed me denken aan de oversteek van Napoleon over de Berezina. Lees verder ….

 

In Gramsbergen komen de baby’s uit Bentheimer zandsteen!

Met de komst van het christendom kwam het praten over seksualiteit in de taboessfeer. Verhaaltjes werden verzonnen over de herkomst van baby’s. In Gramsbergen hebben ligt een geboortesteen …. Lees verder

 

Het knapste kereltje van het voetbalmuseum!

Mijn opa Herman: al veertig jaar dood maar met meer hits op Google dan alle andere familieleden bij elkaar. Hij speelde in de jaren dertig van de vorige eeuw in het kampioenselftal van Go Ahead. Samen met o.a. De Leeuw van Deventer, keeper Leo Halle, werd hij twee keer kampioen van Nederland en meerdere keren Oostelijk districskampioen. Lees verder ….

 

John Lennon 40 jaar dood – Who feels Soul Love?

Veertig jaar geleden. Het is als de dag van gisteren. Waar blijft de tijd? Ben ik al zo oud? Die donkere decemberavond dat het bericht kwam dat John Lennon was vermoord. Lees verder ….

 

De wens bij een roze kerstboom

Mijn pink kerstboom staat weer voor het huis! Het begon als een eenmalig geintje als tegenwicht tegen de kneuterige gezelligheid met de kerst. Dit jaar hoop ik dat mijn lang gekoesterde wens in vervulling gaat. Lees verder ….

 

Danny Nedelko – Post-punk met eeuwigheidswaarde

In 2018 was in Engeland het nummer Danny Nedelko van de neo-punkband Idles single van het jaar. Een opmerkelijke tekst met een pakkende melodie die in 2019 de live-registratie van het jaar opleverde. Lees verder ….

 

De leeuw en de toren

Onbedoeld is in deze tekening de geschiedenis van Duitsland samengebald: trots en tragiek. Lees verder ….

 

Arie Slob – 2000 jaar ellende door fake news

De grondslag van confessionele scholen bestaat uit 2000-jaar-oud fake news. De bron van het christelijke fake news is de bijbel. Deze week werden anders geaarde kinderen door Arie Slob beschadigd. Lees verder ….

 

Wolf Blitzer – Van Auschwitz tot Joe Biden

Om de vier jaar zit de wereld begin november voor de tv, wachtend op het moment dat Wolf Blitzer de nieuw verkozen president van de Verenigde Staten aankondigt. Wolf Isaac Blitzer: even eenvoudig als bijzonder. Lees verder ….

 

Duutse Grens – Bezongen door de Bökkers en Hendrik Marsman

De Duits-Nederlandse grens: wonderschoon natuurgebied en woongebied van velen. Bezongen door een rockband en een dichter. Lees verder ….

 

Een inkijkje in het Witte Huis

In 2008 was ik in het Witte Huis. Er bestaan twee Amerika’s waartussen ik mijn hele leven heen en weer geslingerd werd en wordt. Lees verder ….

 

Electric Ladyland en een tattoo

Als ik de foto van Electric Ladyland onder mijn sympathie-meter leg dan vind ik de vrouw voorover liggend links vooraan het sympathiekste. Of word ik ook geleid door onbewuste vooroordelen? Lees verder ….

 

John Lennon interessanter dan de maagd Maria

Geen Gloria in excelsis deo of weesgegroetjes na de biecht maar She Love you yeah, yeah, yeah en dromen over dat buurmeisje in minirok die jou niet aankeek. Eleanor Rigby of je klasgenootje met sproetjes op haar neus waren veel interessanter dan de maagd Maria. Lees verder ….

 

Later is misschien te laat – Zoeken naar Kaspar Hauser

Een kind weggerukt uit de wieg van zijn ouders. Zestien jaar opgesloten gezeten in een donkere ruimte. Vrijgelaten in een wereld die hij niet kende en zonder eigen identiteit. Uitgemaakt voor bedrieger en op eenentwintigjarige leeftijd op lafhartige wijze vermoord. Lees verder ….

 

Bentheimer zandsteen in Deventer

In Deventer zijn veel gebouwen en ornamenten te vinden van Bentheimer zandsteen omdat de Hanzestad op een smokkelroute lag. Tevens had het een ongenode gast. Lees verder ….

 

Indian Summer in het Emsland

Onder een strakblauwe lucht reed ik richting het Emsland. Wat me opviel waren de vele monumenten die ik tegenkwam. Maar ik had haast. De biertjes wachtten! Verder lezen ….

I got my ya-ya’s out! – Het nostalgische lp-geluid terug

Na 35 jaar kan ik weer een lp opzetten. Bij het moment past een iconische plaat, een stuk jeugdsentiment. Dus zet ik de live lp Get your ya ya’s out van de Stones op. Oude werelden openen zich. Verder lezen ….

 

De Hongerige Wolf

Op huidige plattegronden vinden we aan beide zijden van de grens de straatnaam ‘Hessenweg’. Het herinnert aan de kooplieden uit Hessen die met hun kollossale wagens eeuwenlang door heide, bos en zandverstuiving trokken. Lees verder ….

 

‘Joa, dan koonk wa metgoan’ – Niet later maar nu!

Twentser kan het bijna niet in de categorie Mangs wa, ait nich. Het was geen antwoord op de vraag of iemand meeging naar Tante Sien, Kolmschot,  Fc Twente of het Hulsbeek maar op het voorstel naar het Heilige Land te fietsen! Op 22 augustus 1936 vertrokken Gerard Monnink en Toon Damhuis naar Palestina en beleefden avonturen die in een schelmenroman niet zouden misstaan. Lees verder ….

 

Hoe de burgemeester van Wolkenstein en ENorm het Coronaspook verdreven

Soms heb je van die dagen die lusteloos beginnen maar een totaal onverwachte en mooie wending nemen. Een ontmoeting met een heuse burgemeester en liveoptredens op de Freilichtbühne van Bad Bentheim brachten licht in deze donkere Coronatijd. Lees verder ….

 

Udo Hitler – Hoe Duitsers de geschiedenis beter begrijpen

Mijn favoriete schrijver Tommy Wieringa (Joe Speedboat, de Heilige Rita) heeft in het NRC van 15 augustus een column geschreven die mij als Nederlandse Bentheimer uit het hart gegrepen is . Elke dag ervaar ik om mij heen hoe oprecht en integer de meeste Duitsers met het verleden omgaan. Lees verder ….

 

De Armenjager van Noetsele (1 en 2)

Als Arnout de Armenjager dan met haar onder de volle maan terugvoer naar hun huisje en over het kabbelende water van De Regge keek, voelde hij zich gelukkig. En toen bereikte de pest de Marke Noetsele. Lees verder ….

 

Verplichte kost bij de opvoeding – De muziek van de beste western ooit

Waar eerdere generaties hun kinderen voorlazen uit de bijbel, liet ik mijn kinderen kijken en luisteren naar Once upon a time in the West. Lees verder ….

 

Vroeger was alles beter: bullshit! – Digitale zegeningen voor oude mensen

Van de regen in de digitale zonneschijn! Lees verder ….

 

Van Beethoven tot Jagger: even (on)beschaafd!

      

Je zou kunnen zeggen dat grote componisten als Beethoven en Mozart een leven van seks, drugs en rock-and-roll voerden! En zij werden niet zo oud. Mick Jagger is nu 76 jaar oud, rookt en drinkt niet en is in adelstand verheven. En hij vormt met zijn muziek tot op de dag van vandaag voor miljoenen mensen een inspiratiebron. Lees verder ….

 

Uniek in Europa!

Veel toeristen staan voor een raadsel als zij de Synagogenstiege inlopen. Lees verder ….

 

Femke Halsema: in 1998 in Enschede al gewogen en te licht bevonden.

Pijnlijk duidelijk is geworden dat de bevindingen van de PvdA-commissie 20 jaar geleden nog recht overeind staan. Lees verder ….

 

Eens in de 10 jaar – Kent liefde ook grenzen?

Soms lees je een boek dat je overweldigt; je als het ware opzuigt. Een boek dat je neer moet leggen om tot je door te laten dringen wat je gelezen hebt; waarin je niet verder kunt omdat de opgeroepen emoties eerst moeten bezinken. Lees verder ….

 

De Armenjager van Noetsele (1)

De kisten werden verstopt langs de oevers van de Regge. Marthe ging mee op zijn zomp. Zij had een goed geheugen en zou de verstopplekken onthouden. Als hij dan met haar onder de volle maan terugvoer naar hun huisje en over het kabbelende water van De Regge keek, voelde hij zich gelukkig. Lees verder ….

 

Kafka in Bad Bentheim – Besser geht’s nicht bij Stenau!

Honderd jaar geleden schreef Franz Kafka boeken over vervreemding en bureaucratie. Dankzij instellingen als Stenau is dit nog steeds actueel. Lees verder ….

 

Van New York Theater naar een fietsenhok in Neerwijnen

Jozef van den Berg maakt voorstellingen voor volwassenen en treedt op over de hele wereld, van Het Holland Festival tot in New York. Zijn intense spel trekt volle zalen, de kritieken zijn lovend. Van het ene op het andere moment stopt hij met optreden. Verder lezen ….

 

Over 100 jaar

Mensen met macht en aanzien, gewend aan paleizen, kastelen en burchten. Voor hen was Bentheim een puist in het landschap. Lees verder ….

 

 

Working Class Hero van Bentheim

Zodra je geboren bent maken ze je klein.

Ze geven je geen tijd om vrij te zijn,

Totdat je niets meer voelt, zelfs geen pijn ….

Lees verder ….

 

Niet domme maar intelligente mensen zijn het probleem!

Massamedia, politici, praatprogramma’s, managers, ouders, buren, spam: zij eisen gevraagd en ongevraagd je aandacht op. De president van het machtigste land ter wereld kletst constant uit zijn nek. Wat is waar en wat is niet waar? Wie heeft welke belangen? Wie moet je geloven? Lees verder ….

 

De tango van de groentehandelaar – Hoe een bloemkool door de lucht vloog

In mijn jeugd heb ik met groente en fruit gesjouwd! We woonden in Enschede en op dinsdag of zaterdag moest ik met mijn moeder mee naar de markt op het Van Heekplein. Lees verder ….

 

De blik van de zottin – En de aandelenkoersen stijgen

Wij zijn radeloze schipbreukelingen op een vlot die hopen op redding door een in de verte naderend schip. Onze hoop is het vaccin. Lees verder ….

 

De schijtsteeg

Armen zaten vroeger letterlijk en figuurlijk in de stront. Lees verder ….

 

Corona: No Country for Old Men

In deze Coronaweken zitten velen van ons thuis opgesloten met echtgeno(o)t(e) en kinderen. Als de kids eindelijk in bed liggen – ze kunnen immers ’s morgens uitslapen voordat de lessen-on-line beginnen – kunnen we met onze eega twee dingen doen: ruzie maken (de politie meldt een verhoogd aantal meldingen van uit de hand gelopen huiselijke conflicten) of de liefde bedrijven (ik voorspel in de eerste maanden van 2021 een piek in het aantal geboorten). Zeker voor de ouderen onder u zijn beide mogelijkheden onaantrekkelijk en/of onhaalbaar. Ik wijs u op een haalbaar alternatief. Lees verder ….

 

Heerlijk Berenkruid – Met excuus aan alle Duitsers!

Manfred vroeg aan mij of ik Bärlauch kende. Hij omschreef het als een rank groen blaadje dat in het vroege voorjaar groeide en smaakte naar een mengeling van ui en knoflook. Mijn beide lievelingskruiden maar ik had er nooit van gehoord. Ik bespotte hem …. Lees verder

 

Twente en de Grafschaft in Coronasfeer

Mijn moeder is 86 en komt door het Coronavirus de deur niet meer uit. Ze woont in Enschede en ik heb boodschappen voor haar gedaan. Met de fiets reed ik van Bad Bentheim naar Enschede en weer terug. Het was prachtig weer maar er hing een vreemde sfeer. Veel mensen hadden genoeg van het binnen zitten  en gingen naar buiten. Klusjes rond het huis en wandelen in de bossen. Een markt in Losser waar mensen elkaar niet mogen ontmoeten. Boeren op het land en bedrijven zonder klanten. Een kind met een vlieger. In Bentheim lege straten en geen toeristen. Van de terugtocht een beeldverslag. Lees verder ….

 

Onder een staalblauwe hemel – Tsjernobyl en het Coronavirus

Weer en sfeer doen me aan de lente van 1986 denken. Mensen sloegen voedsel in en bleven als het even kon binnen. Ook toen was het schitterend weer maar schijn bedroog: het was niet een virus dat buiten rondwaarde maar er was sprake van radioactieve neerslag. Lees verder ….

 

Artikel Tubantia over Ben en Cas in mijn leven

In de Tubantia heeft een artikel gestaan over Cas en Ben en hun plek in mijn leven. Ik heb er enige foto’s bijgevoegd. Lees verder ….

Steen der verzoening – Hoe Bentheim bijna Nederlands werd!

Wist u dat Nederland vlak na de tweede wereldoorlog grote delen van het Duitse grensgebied wilde annexeren? Verder lezen ….

 

Beroemder dan The Beatles – Hoe het stotteren zijn carrière brak

Rory Storm stotterde verschrikkelijk. Hij was met zijn rockband The Hurricanes in 1961 in Liverpool en Hamburg groter dan The Beatles maar mede door zijn spraakgebrek eindigden zijn carrière en leven tragisch. Verder lezen ….

 

Van Eyck in Gent: verrukkelijke Belgische biertjes en geniale kunst

Als je gelovig bent opgevoed dan is aan worstelen met het geloof niet te ontkomen. Want sinds Darwins evolutietheorie wordt ieder weldenkend mens aan het twijfelen gebracht; je kinderlijke solidariteit met je gelovige ouders op de proef gesteld. Lees verder …

 

Let it be – Ik zie mijn jongens nooit meer terug

Vrijdag 6 maart 2020 is het precies 50 jaar geleden is dat ‘Let it be’ werd uitgebracht. Paul McCartney droomde over zijn moeder, ik over mijn zonen Ben en Cas. Lees verder ….

 

Judenbarchien

Wanneer in de winter de uiterwaarden onder water stonden, werden de doden per schip naar het Jodenheuveltje gebracht. Lees verder

 

Sax en Rock & Roll

Als Candy Saxuality blaast, voel je in je lijf niet alleen de muziek maar ook de intense sensualiteit. Lees verder …

 

De beentjes van Sint-Hildegard – Mijn verliefdheid is voorbij!

Maar dan Johanna ter Steege! In 1988 had ik haar het eerst gezien in de film ‘Spoorloos’. De verontwaardiging hoe zo’n mooi en onschuldig meisje levend kon worden begraven, sloeg om in een hevige verliefdheid. En vorig jaar zomer zag ik haar terug bij ‘Hanna van Hendrik’. Lees verder ….

Vroeger was alles beter?! – Van de Beatles naar het gekweel van relnicht Joling

Ieder mens is een conservatief en daar is geen ontkomen aan. Ik zal u uitleggen waarom: vanuit de eeuwige warmte met die geruststellende heartbeat word je ongevraagd in een onbekende, koude chaos neergezet die ‘leven’ heet.  Lees verder ….

 

Vroeger was alles beter!? – Hoe ik al fietsend mijn geloof in god verloor.

Ik ben een moetje. Dat wil zeggen: mijn ouders moesten trouwen. Het huwelijk werd in mei 1954 in Raalte voltrokken en in december van dat jaar werd ik geboren. In die tijd gold dat als een schande maar ik was en ben er blij mee. Lees verder ….

 

Liam Gallagher in de Ziggo Dome – Het kleine broertje verdient het!

Liam Gallagher heeft zijn concert in Hamburg afgebroken wegens stemproblemen! Moeten we wel gaan? Verder lezen

 

‘Lindenberg, mach dein Ding!’ – Een levende legende vlak over de grens

Udo Lindenberg is in Duitsland een levende legende. Vaak wordt hij vergeleken met Herman Brood. Ten onrechte: daar waar Brood de egocentrische en in drugs zwelgende narcist uithing, was Udo Lindenberg behalve zanger-kunstenaar een idealist. Lees verder …

Roofridder Reitgar

 

Roofridder Reitgaar had een dochter die in tegenstelling tot haar vader
een nobel karakter had: ze was eerzaam en godsvruchtig. Dat werd hem noodlottig … Lees verder

 

Life goes on – De oude, onbekende man en de verveelde, beroemde puber

Vorige week kwamen twee musici in de krant waarvan ik nooit gehoord had maar die na het beluisteren indruk maakten. Het gaat om David Olney en Billie Eilish. Terwijl hij als grote onbekende op de bühne zijn laatste adem uitblies, won zij als 18-jarige 3 Grammy Awards in Los Angelos. Lees verder

 

Ahaus Attic Blues Night: muziekgeschiedenis met Bluesspam

Wat mij na mijn verhuizing vijf jaar geleden uit Nederland naar Bad Bentheim opvalt, is dat er in de Graafschap Bentheim en daarbuiten een echte rockscene bestaat. Bands die op een hoog niveau spelen, festivals met klinkende namen en vele fans die goed op de hoogte zijn van de internationale muziekontwikkelingen na de tweede wereldoorlog. Het beste Rock en Popmuseum dat ik ken, staat in Gronau en ik heb al veel goede bandjes in deze regio zien spelen. Hoe kan dat? Het kwartje viel toen ik een boek over de Tielman Brothers las. Lees verder

 

Een non en lege alcoholflessen: spoken op het Singrave

 

In 1878 vat de eigenaar van het Singraven, Hendrik Jan Bernard Roessingh Udink vlam bij het aansteken van een
sigaar. Men gooit hem al brandend in De Dinkel. Het mag niet baten: enkele dagen later sterft hij aan zijn brandwonden. Huize Singraven krijgt als bijnaam ‘Het Zwarte Huis’. Lees verder

 

The Musical Mystery Tour – Sir Paul McCartney gerehabiliteerd (Liverpool 4)

Zonder al teveel verwachtingen stapten we in de bus die ons door Liverpool voerde. Thuis beseften we hoe indrukwekkend het was. Lees verder …

 

Met bier en popcorn ‘1917’ kijken – Met dank aan de Heilige Maagd!

De film ‘1917’ over de eerste wereldoorlog in de bios gezien. De werkelijkheid toen en nu met studenten in Ieper. Lees verder ….

 

Anarchistische kinderprogramma’s – Drie generaties opgevoed door Aart Staartjes

Zijn zoon zei dat hij beter geen kinderen had kunnen krijgen. Drie generaties zijn beïnvloed door de anarchistische kinderprogramma’s van Aart Staartjes – opa’s en oma’s misschien wel het meest! Lees verder ….

 

De gelukkigste dag van mijn leven – Kom mij niet aan Joop!

Om te beginnen moet ik de twee belangrijke personen in mijn leven teleurstellen. Ten eerste B. met wie ik in juli 1976 voor het altaar van het Franciskanenklooster in Oldenzaal stond, en ten tweede mijn lieve Claude met wie ik in augustus 2017 in de burcht van Bentheim trouwde. Nee, en zelfs niet de geboortes van mijn 6 kinderen komen ervoor in aanmerking: het gelukkigste moment van mijn leven was op 2 mei 2010, de dag dat Fc Twente kampioen van Nederland werd.  Lees verder…..

 

Veroordeeld met gefingeerd bewijs – van alle tijden

Een boek is voor mij een absolute ‘must’ als het tegelijkertijd aan meerdere criteria voldoet: het moet een wezenlijke inhoud hebben en het moet je als het ware in het boek zuigen. De roman ‘De officier’ van Robert Harris voldoet hieraan. Het laat haarfijn zien hoe het antisemitisme wijdverbreid was (en is!) in Frankrijk. En hoewel je de uitkomst van de Dreifussaffaire al weet, is dit boek een absolute pageturner. Lees verder…..

 

Boekpresentie camping De Noetselerberg 

Met Claude en Manfred naar de feestelijke boekpresentatie ’50 jaar camping De Noetselerberg’ geweest. Ik had daar een gastoptreden als Nachtwacht en heb daar de door mij geschreven sage ‘De Armenjager van Noetsele’, waarbij Manfred de tekeningen gemaakt heeft, gepresenteerd. Nogmaals gefeliciteerd Martine en Geert, Bert-Jan en Dini!

 

Slaafs meebuigen veel leuker dan gerechtvaardigd verzet!

Onverwachte gebeurtenissen zijn vaak het leukst: met een onbekende in de trein kun je het beste gesprek in jaren hebben; je verwacht een saai feestje maar het wordt een wilde party. Maar je kunt ook onverwachte gebeurtenissen plannen, bijvoorbeeld door je onder te dompelen in de Amsterdamse Museumnacht.  Lees verder…..

 

Alsof de hemel naar beneden komt (Liverpool 3)

De Cavern Club: heilige grond in Liverpool. Sinds ik mijn eerste singeltje “Yesterday” kreeg, hadden de Beatles meer relevantie dan Jezus in mijn leven. De kelder in the Cavern Club was mijn denkbeeldige nieuwe kerk. Lees verder…..

 

 

Leeftijdsgrens: 30 jaar!

Eens in de zoveel tijd zie je een film die als een wals over je heen rijdt, die als een mes door je ziel snijdt. Zo’n film is ‘Joker’ met Joachim Phoenix. Geen film voor boven de 16, boven de 18 of 21 maar boven de 30 jaar. Anders kun je de emoties die deze film oproept niet bevatten.  Lees verder…..

 

Liam kwam, provoceerde en overwon (Liverpool 2)

Voor Claudes cursus gingen we naar Engeland, naar Liverpool voor Liam Gallagher. De M&S Arena is afgeladen vol voor het optreden van de ex-frontman van Oasis. Liam is fanatiek aanhanger van voetbalclub Manchester City.  Lees verder…..

 

Boeken 2019

Dit jaar tot nu toe 58 boeken gelezen, in totaal 17.532 bladzijden. Ik probeer een evenwicht te vinden tussen romans, detectives en non-fictie. Onder de laatste categorie zitten veel geschiedenisboeken waarin persoonlijke ervaringen in en na de tweede wereldoorlog een belangrijke rol spelen. Aangaande detectives: de boeken van Mankell heb ik uit – een absolute aanrader. Op het moment lees ik de thrillerserie van Jo Nesbo over Harry Hole. Lees verder…..

 

Prins Vechtan

In de donkere middeleeuwen leefde een jonge prins die de wijde wereld in wilde trekken om goede daden te verrichten: wijsheid en grootmoedigheid wilde hij uitstralen! Vechtan was nog maar net zijn burcht in Darfeld uitgereden of hij ontdekte een klein waterstroompje – de Vidrus – die hij besloot te volgen. Lees verder…..

You’ll never walk alone (Liverpool 1)

Op zaterdag 23 november zijn we voor Claudes cursus engels in Liverpool. Jammer genoeg speelt de Fc die dag in Londen uit tegen Christal Palace. Wij besluiten in een kroeg in het centrum te gaan kijken: de Mc Cartney’s Bar. Voor de deur op slot gaat, kunnen we als laatste naar binnen. Het is stampvol maar we kunnen een plekje vinden. Mensen kijken ons onderzoekend aan.   Lees verder…..

In de pub

Rondleiding hoteliers en campinghouders Twente
Vanmiddag een kleine twintigtal hoteliers en campinghouders uit Twente rondgeleid in en op de burcht. Daarna ‘Kaffee und Kuchen’ bij Muss Wessels gegeten.
Leuke mensen die heel belangstellend waren. Opmerkelijk hoe voor elkaar vreemde mensen aan het einde van de middag een gezellige groep vormden. Voor herhaling vatbaar!

 

 

 

 

 

 

 

De verbeelding moet regeren (1)

Een bijzondere ontmoeting tijdens mijn nachtwachtersronde: Bas de Gaay Fortman. Lees verder…..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bad Bentheim: My Baby (ofwel Heimweh und Fernweh)

Bad Bentheim is een saai dorp vergeleken met Amsterdam, maar …….. Lees verder…..