Life goes on – De oude, onbekende man en de verveelde, beroemde puber

Vorige week kwamen twee musici in de krant waarvan ik nooit gehoord had maar die na het beluisteren indruk maakten. Het gaat om David Olney en Billie Eilish. Terwijl hij als grote onbekende op de bühne zijn laatste adem uitblies, won zij als 18-jarige 3 Grammy Awards in Los Angelos.

Emmylou Harris, Linda Rondstadt en Steve Earle zongen zijn composities maar schrijver-zanger David Olney zelf brak nooit door. Muziekblad Oor noemde zijn eerste album Deeper Well een perfect debuut. Zijn ballades klonken klassiek maar hij schuwde het stevige werk ook niet: ‘Brand New Skin’ past naadloos in het repertoire van Bluespam. In Jerusalem Tomorrow hoor je Johnny Cash op zijn best. Zelf werd hij geïnspireerd door Bob Dylan en Townes van Zandt. De laatste noemde Mozart en Olney de beste componisten die hij kende. De vraag is: waarom bleef David Olney onbekend bij het grote publiek? Zo te zien is er met zijn uitstraling niets mis. Wellicht is het zijn stem die een beetje benepen overkomt. 18 januari jongstleden trad hij op in Santa Barbara Florida. Gitaar spelend en zingend op een stoel viel zijn kin op de borst. Hij zei “Sorry” en het publiek dacht dat hij even wilde pauzeren. Toegesnelde collega’s constateerden dat hij overleden was. David Olney werd 71 jaar.

David Olney: https://www.youtube.com/watch?v=8bMaaac032k

Ik lees dat Billie Eilish soms vreemde muziek maakt, maar door zowel 15- als 55-jarigen gewaardeerd wordt. Mijn eerste kennismaking met haar geschiedt via een You Tubefilmpje waarin zij bij de Grammy-uitreiking het liedje When the party is over zingt. Aardig gezongen maar ik erger me aan de lange nepnagels die ze draagt. Ik heb zelf puberdochters dus zet me er overheen en bekijk enige VEVO-clips. Wat mij direct opvalt, is de verveelde oogopslag. Maar muziek en clip overtuigen, maken direct indruk. Een soort Madonna in haar beste dagen maar dan veel jonger. Intrigerende muziek en beelden die blijven hangen. Kijk zelf:

When the party is over: https://www.youtube.com/watch?v=jOAoQO9UOHs

 Bury a friend: https://www.youtube.com/watch?v=HUHC9tYz8ik

 Bad boy: https://www.youtube.com/watch?v=DyDfgMOUjCI

Life goes on.