Electric Ladyland en een tattoo

Altijd gedacht dat de nostalgie naar platenspelers en lp’s iets voor oude mannen was! Maar deze week leerde ik Stefan kennen. Een jonge huisvader met kinderen die een opmerkelijke tattoo op zijn arm heeft: een platenspeler. Dat moest natuurlijk vastgelegd worden.

Bij het bekijken van de foto viel mijn oog op de hoes van Electric Ladyland met al die blote dames. De derde lp van The Jimi Hendrix Experience was in New York opgenomen en de fotoshoot voor de hoes van de Amerikaanse lp werd in Central Parc genomen: Hendrix met de twee andere  leden van de Experience samen met twee kleine meisjes.

Maar Hendrix was behalve een gitaarheld ook een sekssymbool. In het minder puriteinse Engeland liet men voor de hoes geen kleine meisjes naar de fotostudio komen maar 19 volwassen dames die uit de kleren gingen voor hun idool. Nummer 20 – Jimi himself kwam echter niet opdagen. Geen nood: enkele van de dames kregen een lp van Jimi in handen gedrukt en klaar was Kees!

Zou zo’n hoes tegenwoordig nog kunnen?, vroeg ik mij af. Zouden er geen hardline Me Too feministes opstaan die zouden roepen: Dit is denigrerend voor vrouwen, of: Ze hebben niet in drievoud Ja gezegd en zijn hiertoe gedwongen door mannen! Er bestaan zoveel vooroordelen over de seksen over en weer.

Zo zouden mannen bij het beoordelen van het andere geslacht meer letten op het uiterlijk, en vrouwen meer op het innerlijk. Maar dat zijn generalisaties. In Amerika is enige jaren geleden een onderzoek gedaan onder duizenden vrouwen. Zij kregen 10 foto’s van mannen te zien die zij moesten rangschikken van sympathiek naar niet-sympathiek. Een jaar later werd proef herhaald maar stond onder de afbeelding van de mannen hun jaarinkomen vermeld. Wat bleek: bij de tweede proef waren de mannen met een hoog inkomen duidelijk in rangorde gestegen ten opzichte van hen met een laag inkomen.

Als ik de foto van Electric Ladyland onder mijn sympathie-meter leg dan vind ik de vrouw voorover liggend links vooraan het sympathiekste. Of word ik ook geleid door onbewuste vooroordelen? Mijn vrouw vindt Stefan heel sympathiek om te zien. Over het waarom wil ze niets kwijt. Ik ben blij dat hij te jong voor haar is!

En dit zou de hoes anno 2020 zijn. Verschrikkelijk toch!

P.S.: Facebook heeft de cover met de 19 dames geweigerd! Het is gewoon een hoes van een lp. In wat voor benepen wereld zijn wij aangeland!?!?