Slaafs meebuigen veel leuker dan gerechtvaardigd verzet!

Onverwachte gebeurtenissen zijn vaak het leukst: met een onbekende in de trein kun je het beste gesprek in jaren hebben; je verwacht een saai feestje maar het wordt een wilde party. Maar je kunt ook onverwachte gebeurtenissen plannen, bijvoorbeeld door je onder te dompelen in de Amsterdamse Museumnacht. Op enkele vierkante kilometers kun je tig musea vinden die niet alleen hun reguliere collectie openstellen maar ook performances, workshops en muziekoptredens verzorgen. Met Noes en Jochen zijn Claude en ik 2 november j.l. geweest.

Ons eerste doel was Filmmuseum Eye. De performance over beeld en reuk was aardig maar boeiender waren de Eitjes (speciaal bier) die met uitzicht over het IJ genuttigd werden. Bij het weggaan ontdekten we in een zaal achteraf, heuse huwelijksceremoniën werden geënsceneerd. Noes en Jochen kleedden zich ter plekke om en het leverde hilarische plaatjes op. Daarna spoedden we ons naar het NEMO. Zoals overal was het daar vol met enthousiaste jongeren – musea alleen voor ouderen? Bullshit!

Daarna wilden Noes en Claude naar museum Ons Lieve Heer op Solder waar ‘Popup Choir sings Ramses Shaffy’ op het programma stond. Daar had ik nou net geen zin in. Zingen dat het ‘zo leuk is om je nat te laten regenen’ vind ik onzin en het zou waarschijnlijk pijn in de nek opleveren omdat je bij het zingen omhoog moet kijken*. Ik ging liever naar de workshop in het Biermuseum. Maar omdat ik op een leeftijd ben waarop ik weet dat bij feministische vrouwen slaafs meebuigen meer oplevert dan gerechtvaardigd verzet, stemde ik toe. En het werd ontzettend leuk! In een prachtige 17-eeuwse schuilkerk oefenden we ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’. Na een uur was er een meerstemmig optreden van onszelf voor onszelf en kregen we volkomen terecht een enthousiast applaus. Alleen jammer dat we in het authentieke interieur geen bier mochten drinken. Dat maakten we even later goed in de Westergasfabriek. Het was een geweldige avond!

*Beroemde tekst Ramses Shaffy: “Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, want dan word je lekker nat!”