Niet domme maar intelligente mensen zijn het probleem!

Massamedia, politici, praatprogramma’s, managers, ouders, buren, spam: zij eisen gevraagd en ongevraagd je aandacht op. De president van het machtigste land ter wereld kletst constant uit zijn nek. Wat is waar en wat is niet waar? Wie heeft welke belangen? Wie moet je geloven?

In het algemeen kun je stellen dat je domme mensen niet kwalijk kunt nemen dat zij domme dingen zeggen, daarvoor zijn zij immers dom. Het wordt irritant wanneer domme mensen hun gelijk willen halen of op een plaats zitten waar hun macht de domme uitlatingen legitimeren.

Iedereen heeft wel een domme oom of tante in de familie die vroeger op verjaardagen uitgebreid kon oreren, alleen omdat zij of hij meer geld had dan de rest. Iedere gemeente heeft bij tijd en wijle een wethouder die via de duivenmelkersvereniging op het pluche terecht komt. U kent vast een manager die vanuit een target onuitvoerbare en onwerkbare voorstellen doet. Irritant is de soapie die voor een ingewikkeld wereldprobleem een eenvoudige oplossing heeft.

Zorgelijk en kwalijk wordt het als intelligente mensen domme dingen gaan zeggen. In het buitenland is het Trump die klimaatverandering ontkent en bij ons politici van PVV, SP en Forum die beweren dat uittreding van Nederland uit de Europese Unie geld oplevert.

Het wordt ronduit gevaarlijk als mensen teksten uit de koran of bijbel als absolute norm gaan hanteren. Islamitische rechtsgeleerden die steniging van homo’s en ongesluierde vrouwen bepleiten op grond van de Koran. In Nederland de zeer erudiete SGP-er Van der Staaij die discriminatie van vrouwen bepleit op grond van Het Woord van zijn Heer.

 

Kortom: niet domme mensen zijn het probleem maar intelligente mensen die domme dingen zeggen.

En intelligente mensen die expres domme dingen zeggen om de domme mensen achter zich te krijgen, zijn doortrapt en sociaal crimineel. Maar op Wilders en Baudet kom ik terug.