Must-see-video: Arabesque – Arabische invloeden van Led Zeppelin tot Coldplay

De allereerste keer dat ik in aanraking kwam met Arabische invloeden in de rock and roll was bij Kashmir van Led Zeppelin. Robert Plant schreef het nummer tijdens een lange autorit door de Sahara. Het bijzondere effect in het ritme wordt verkregen doordat de strijkers en gitaren in een driekwart maat spelen en de drums in een vierkwarts.

Robert Plant: “Hier kwam alles samen wat Led Zeppelin zo goed maakte. Als zanger had ik voor de eerste keer het gevoel dat het nummer groter was dan ik als artiest. Het aangaan van de strijd roerde me tot tranen.” De lengte van het nummer geeft de oneindigheid van de zandwoestijn in Marokko weer, het ritme het gevoel van een zandstorm en de openingstekst de kracht van de zon: Oh let the sun beat down upon my face, stars to fill my dreams.

Een Arabische muzikant die blues en rock integreert in de Afrikaanse Touareg ritmes is Bombino. De Nigeriaan trad o.a. op met de Rolling Stones en één van zijn albums werd geproduceerd door Dan Auerbach van The Black Keys. Luister eens naar Amidinine, een liedje over vriendschap; over oprechte en die uit eigen belang. Maar niemand kan zonder.  Het heeft een ritme waarbij je niet stil kunt zitten maar moét bewegen.

De invloed van Kashmir is onmiskenbaar terug te vinden in het laatste pareltje van Coldplay. De band die de muziekgeschiedenis van The Beatles tot Oasis als een spons opgezogen heeft, laat in onderstaande video zien dat de betekenis van muziek universeel is. Op het dak van een huis in Jordanië dringen langzaam de typisch Arabische stadsgeluiden door waarna Chris Martin het startsein geeft voor een muzikaal feest.

I could be you, you could be me
Two raindrops in the same sea
You could be me, I could be you
Two angles of the same view
And we share the same blood

De tekst verhaalt dat mensen over de hele wereld broeders zijn. De melodielijn bestaat uit een mengeling van jazz, swing en wereldmuziek. Stromea geeft aan het nummer een Frans-Arabisch teintje en de Nigeriaanse blazerssectie maakt dat het nummer een onweerstaanbare swing krijgt. Kijken dus en zet het geluid lekker hard!