Femke: in 1998 in Enschede al gewogen en te licht bevonden

We kennen allen de foto’s van Burgemeester Femke Halsema. Ze kijkt tevreden toe hoe De Dam volstroomt met demonstranten. Haar anti-slavernij button glimt in het zonlicht. ’s Avonds zegt ze dat zij het thema van de demonstratie belangrijker vindt dan de volksgezondheid; de volgende dag zegt ze dat wij (nu opeens meervoud!) dit niet hadden kunnen voorzien.

Femke kennen we uit Enschede. Een bevlogen leerling die examen deed op het Kottenparkcollege. Samen met Marjet van Zuijlen ging ze de wereld verbeteren en werd lid van de PvdA – net als beider vaders. In 1998 waren er Tweede Kamerverkiezingen. Femke en Marjet wilden op de kandidatenlijst van de PvdA. Ze werden door de groslijstcommissie gewogen: Marjet mocht door en Femke werd te licht bevonden. Femke gaf haar PvdA-lidmaatschap op en werd per ommegaande lid van Groen Links.

Een kenmerk van een burgemeester is dat hij of zij boven de partijen staat. De burgervader of-moeder moet voorbereid zijn op onverwachte gebeurtenissen en meerdere scenario’s. Pijnlijk duidelijk is geworden dat de bevindingen van PvdA-commissie 20 jaar geleden nog recht overeind staan: ze is gewoon te licht voor zo’n verantwoordelijke baan.