Danny Nedelko – Post-punk met universele waarden

In 2018 was in Engeland het nummer Danny Nedelko van de neo-punkband Idles single van het jaar. Een opmerkelijke tekst met een pakkende melodie die in 2019 de live-registratie van het jaar opleverde.

My blood brother is an immigrant
A beautiful immigrant

My blood brother’s Freddie Mercury
A Nigerian mother of three

He’s made of bones, he’s made of blood
He’s made of flesh, he’s made of love
He’s made of you, he’s made of me
Unity

De tekst is een antwoord op de golf van discriminatie die ontstond tijdens en na de vluchtelingencrisis vijf jaar geleden. Iedere immigrant is een mens van vlees en bloed en verschilt niet van ons, of het nu een anonieme vluchteling is of Freddy Mercury. Danny Nedelko is een Oekraïense immigrant en vriend van zanger Joe Talbot.

Fear leads to panic, panic leads to pain
Pain leads to anger, anger leads to hate

Mijn muzikale roots lopen via The Beatles, The Stones in de idealistische jaren zestig over in Led Zeppelin, Rory Gallagher en AC/DC in de jaren zeventig. De laatste ontwikkeling die ik bewust meemaakte was de punk – begin jaren tachtig werden Ben en Thijs geboren en moest de muziek zacht en kreeg het gezinsleven prioriteit. Maar aan de Sex Pistols en consorten zat een vreemd luchtje. Drank en drugs leken een doel op zich en de teksten waren vaak rechts-anarchistisch. De post-punk band The Idles maken met Danny Nedelko een statement tegen nationalisme. Eindelijk punk met een oprecht idealisme.

Yeah, yeah, yeah, yeah, ah, ah, ah, ah
Yeah, yeah, yeah, yeah, ah, ah, ah, ah
Danny Nedelko

En dan het refrein. Twee keer luisteren en het laat je niet meer los. Muziek en tekst met eeuwigheidswaarde. Danny Nedelko himself figureert in de videoclip:

Het nummer maakt de band in 1 klap wereldberoemd. Een jaar later mogen ze optreden op het grootste muziekfestival ter wereld: Glastonbury.  Let op de tranen die bij Joe Talbot aan het einde van het optreden opwellen. Zie waarom live-optredens onweerstaanbaar kunnen zijn en ik die zo mis.

Wanneer is de Coronashit eindelijk voorbij?! Wanneer kan ik weer naar Liam Gallagher?!