Wolf Blitzer – Van Auschwitz tot Joe Biden

Het nieuws van nu is de geschiedenis van morgen. De journalist die al 20 jaar om de vier jaar op professionele en indrukwekkende wijze verslag doet van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is Wolf Blitzer. Zijn aankondiging op CNN dat Joe Biden de 46ste president  van de Verenigde Staten is en Kamala Harris de eerste vrouwelijke, gekleurde vice-president, staat nu al in het collectieve geheugen van honderden miljoenen mensen gebeiteld.

 Met zijn ouders bij de Niagara Falls

Wolf Isaac Blitzer werd op 22 maart in Augsburg, West-Duitsland geboren. Zijn ouders waren Poolse joden die Auschwitz overleefden. Familie van beide kanten stierven in de vernietigingskampen. Zij ontmoetten elkaar in een trein, beiden zoekend naar overlevenden. Als peuter maakte hij de oversteek naar de Nieuwe Wereld en groeide op in Buffalo New York. Zijn familiegeschiedenis maakte hem bewust van het belang van een feitelijke en inzichtelijke nieuwsvoorziening. Zijn eerste journalistieke baan was voor Reuters in Tel Aviv.

 Grootouders van vaders kant, omgekomen in Auschwitz

De Golfoorlog in 1990 betekende zijn doorbraak. De rustige en indringende wijze waarop hij de oorlog in Irak versloeg, leverde hem en zijn CNN-team journalistieke prijzen op. Een jaar later promoveerde hij tot Witte Huis correspondent van de kabelmaatschappij. In november 2004 versloeg hij met de herverkiezing van Bush jr zijn eerste presidentsverkiezingen. Op primetime presenteerde hij ‘The Situation Room’, een format dat bij vele nieuwszenders navolging kreeg.

Zijn favoriete interview was die met Nelson Mandela in Zuid-Afrika in 1998. De uitstraling en de wijze waarop de ANC-leider blank en zwart bij elkaar bracht, maakten op hem een onuitwisbare indruk. Gevraagd naar wie hij graag had willen interviewen, antwoordt hij ‘Saddam Hoessein’. Wolf wilde vragen waarom deze dictator vele onschuldige mensen de dood in joeg.

 Reporter tijdens de Golfoorlog

Wolf Blitzer is nu 72 jaar. Al meer dan 50 jaar laat hij de feiten voor zich spreken. Daarom geliefd bij de Democraten en gehaat bij de Trumpaanhangers. Nog steeds is het presenteren van het nieuws voor hem geen routinekwestie. Hij kan gespannen zijn wanneer hij het gevoel heeft dat hij de feiten niet voor 100 procent overziet en gecheckt heeft. Na de uitzending gaat hij uit eten met zijn medewerkers. In zijn vrije tijd kijkt hij het liefst thuis op de bank een basketbalwedstrijd van zijn favoriete club de Washington Wizards.

 Fan van de Washington Wizards

Wolf Blitzer, een overlever, een eenvoudige man die wereldnieuws maakt.