Minister-president Rutte: “Ich habe es nicht gewusst!”

Als rondleider in Bad Bentheim hoor ik regelmatig grapjes van Nederlanders als: “Waar staat de fiets van mijn opa?” en “Wo ist der Bahnhof?”, met als uitsmijter: “Ich habe es nicht gewusst”. Bulderend gelach en meewarig schudden met het hoofd om zoveel domheid van die Duitsers. Hoe hadden ze hun Führer kunnen geloven?

Donderdagnacht zag ik hoe 2 informateurs en onze minister-president de Tweede Kamer voorlogen. Ambtenaren hadden genotuleerd dat zij de positie van Omtzigt uitgebreid besproken hadden en met name Rutte ontkende glashard dat hij zich er ook maar iéts van herinnerde. En dit niet-herinneren van relevante feiten vond bij hem voor de vijfde keer plaats.

Tot mijn verbazing las ik vanmorgen op internet dat 84 procent van de VVD-aanhang Rutte wél geloofde. Van hen mocht hij opnieuw premier worden. En wat als minister-president Rutte in zijn vierde ambtsperiode wéér liegt? Dan zeggen deze mensen: “Ik heb niet geweten dat die man zo onbetrouwbaar is! Ich habe es nicht gewusst!”

Ik richt mij nu tot die andere 16 procent van de VVD-ers en de rest van de Nederlandse bevolking: snapt u dat schijnbaar normale mensen soms hun verstand uitschakelen door een blind vertrouwen te hebben in een leider? Beloven jullie geen grapjes meer te maken over ‘die goedgelovige, domme Duitsers’? Ze zijn namelijk ook onder ons, hier in Nederland.

P.S. 1: D’66 leider Kaag is met haar aangekondigde nieuwe-frisse-manier-van politiek-bedrijven, al direct door de mand gevallen. Zij heeft de motie van wantrouwen niet gesteund omdat dan anders D’66-minister Ollongren ook zou moeten aftreden. Want deze D’66-er heeft natuurlijk ook keihard gelogen!

P.S. 2: Twee weken geleden stelde ik dat Mark Rutte deugt. Dat neem ik terug. Politiek gezien én in persoonlijke zin had hij de eer aan zichzelf moeten houden.